Mit logo — Aktiv lytning

At kunne lytte aktivt med udelt opmærksomhed – er den vigtigste forudsætning for at hjælpe andre med personligt forandrings- og udviklingsarbejde.

Derfor har jeg valgt det kinesiske skrifttegn for aktiv lytning som logo. Skrifttegnet er opbygget af skrifttegn for de fem forskellige elementer, der kendetegner effektiv aktiv lytning.

Lytte med ørene

Fysisk behøver du ører for at lytte. Som nogen en gang sagde ”Gud gav os to ører og en mund, for at vi kan lytte mere end vi taler”. At lytte betyder at du låner dine ører til andre mennesker, og hører hvad de siger.

Lytte med øjnene

Du skal lytte med dine øjne. Vi ved at nogen lytter når der er god øjenkontakt. Du skal også bruge øjnene til at se hvad den der taler udtrykker. Den der ikke lytter, er tilbøjelig til at kikke andre steder og blive distraheret af andre mennesker og aktiviteter, og derved går du glib af vigtig information

Lytte med hjertet

Effektiv lytning betyder at du skal have opmærksomhed både på den verbale og den non-verbale kommunikation. Ofte glemmer vi at lytte til den non-verbale. Du skal ikke bare lytte til fakta, men også være opmærksom på de følelser som viser sig i samtalen. Vær opmærksom på menneskers kropssprog – en rødmen i kinderne, en trommende finger, knugende hænder, trippende fødder, øjenbevægelser osv.

Betragt den du lytter til som konge

Når du lytter aktivt skal du betragte den der taler som konge. Vi ærer og viser respekt for personen gennem at lytte. Ved at lytte aktivt anerkender du at det han eller hun siger, er betydningsfuldt.

Lyt med udelt opmærksomhed

Aktive lyttere fokuserer hele opmærksomheden på den person som taler. Ved at fokusere udelt på den er taler, og ved at give plads til den talende, viser du anerkendelse og respekt, og den der taler føler sig mødt.